Barista körökben igen gyakran emlegetett fogalom az extrakció. Nem varázsszó ez, még csak nem is szitkozódás, egyszerűen fogalmazva ez a fogalom, ami leginkább meghatározó a kávékészítés során.

Bonyolultabban (pontosabban) fogalmazva, olyan szétválasztási művelet, melynek során szilárd vagy folyadék fázisból egy vagy több komponens kioldását valósítjuk meg, szelektív oldószer (extrahálószer) alkalmazásával. Jelen esetben az extrahálószer a víz.

 

Jó tudni: ha nem jó a víz, akkor a kávénk 90-96 %-a rossz... ​​​​​​

Mit is jelent ez számunkra, akár egy otthoni kotyogós kávé készítésekor? Sokkal többet, mint elsőre gondolnánk. Először is elengedhetetlen, hogy az oldószerünk képes legyen oldani. Mikor nem képes erre a víz? Ha már eleve „tele” van ásványi anyagokkal. Nagyon leegyszerűsítve ez a kemény víz. Tele olyan dolgokkal, amikre sem a szervezetünknek nincs szüksége, pláne nem a kávénk oldásában nem tud szerepet játszani.

Ha szeretnétek hosszas beszélgetésbe elegyedni egy kávézóban, csak kérdezzétek meg a baristát, milyen vizet használnak... rajta, csak bátran!

Idehaza Magyarországon, főleg Budapesten különösen kemény a víz. Ez azt jelenti, hogy a benne lévő anyagok egyszerre nem teszik lehetővé a minőségi kávékészítést, és még a kávégépet is tönkre teszik. De akkor mit tegyünk, ha el akarjuk kerülni a vízkövesedést, és szeretnénk kihozni a kávénkból a legtöbbet?

 

Sem meginni, sem kávéba tenni, sem nézegetni nem kellemes a vízkövet

- Alapvetően alacsony ásványianyag tartalmú vizet használjunk: 200mg/l felett már biztosan nem érünk el jó eredményt.

- használjuk vízlágyítót! A műgyantás vízlágyítóktól a spéci fordított ozmózisos berendezésekig ma már csak a pénztárcánk és az ízlésünk szab határt a megoldásoknak.

Ha már nagyon profik vagyunk, állítsuk elő a saját vizünket visszasózással. Alapvetően Mg (MgSO4) és NaHCO3-ra lesz szükségünk ehhez. Nagyon leegyszerűsítve a Magnézium jót tesz az édeskés ízvilágnak, míg a HCO3 felelős a víz oldóképességéért (puffer), ami a testességet eredményezi. Mi a Blue Bird-ben filterekhez kizárólag RO-vizet használunk, nem véletlenül

Ok, de mit tehetek, ha nincs kéznél épp RO-s víz, sem egy központi vízlágyító?

forraljuk elő a vizet: A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnézium sók mennyisége határozza meg. Az ún. változó keménységet a kalcium- és magnézium-hidrogén-karbonát (Ca(HCO3)2 és Mg(HCO3)2) tartalom adja. Ezt forralással kiküszöbölhetjük, mert ezek a sók vízben oldhatatlan karbonátok formájában kiválnak. 

Vásároljunk vízlágyító kancsót.

Ne feledjük: a kezelt vízzel a húsleves is finomabb és a mosógép is tovább él! A kávé pedig életre kel, ha megkapja, amit megérdemel!

 

Ugye, milyen egyszerű a fordított ozmózis? Igazából tényleg az. A lényeg, hogy a jó kávéhoz az így kapot "nullás" vizet még vissza kell sózni.